Strömforsin Ruukki
-
- - -
- - - 
 
HÄNEN ARMONSA PAJA
KUPINTEKIJÄ
AXEL & IDA
ARTESAANIT
A'LA TALLI
LETKIS
KUPINTEKIJÄ

Kupintekijän verstas on toiminut Itäisellä Uudellamaalla, Ruotsinpyhtään vanhalla ruukkialueella vuodesta 1995.

Tuotteet ovat pieniä sarjoja, pääasiassa käyttökeramiikkaa sekä sisustus ja kattaustuotteita, mm. pikareita, mukeja, tuoppeja, lautasia ja vateja. Materiaalina on uunin, mikron ja konepesun kestävää kivitavaraa.

Työtilojen yhteydessä on pajamyymälä Kupintekijän verstas, jossa voi tutustua myös keramiikan valmistukseen.

Kupintekijän tuotteiden materiaalina on 1225 asteessa poltettava kivitavara, vaalea, kestävä keramiikka, lähes posliini. Kivitavara koostuu neljästä luonnonmateriaalista; kaoliinista, pallosavesta, kvartsista ja maasälvästä. Raaka-aineet sekoitetaan sopivassa suhteessa ja joukkoon lisätään vettä sekä kemiallisia säätöaineita. Käyttövalmis kivitavara (valusavi) on vaaleaa, kermamaisen notkeaa lietettä.

Valusavella kipsimuotteihin valamalla voidaan valmistaa monimuotoisia, epäsymmetrisiä ja umpinaisiakin kappaleita. Valettu esine on rakenteeltaan ohutseinämäinen ja kevyt. Esimerkiksi mukin ohut reuna tuntuu mukavalta huulille.

Valamisen jälkeen esineet kuivuvat pari päivää. Saumat ja tuotteiden reunat viimeistellään huolellisesti veitsellä ja kostealla sienellä ennen ensimmäistä ns. raakapolttoa, jossa 920 asteen lämmössä savi kovettuu veteen liukenemattomaksi keramiikaksi.

Toisessa eli ns. lasituspoltossa esineet kuumennetaan noin 1225 asteen lämpötilaan. Lämmön nousu huippulämpötilaan kestää noin 10 tuntia. Uunin jäähtymiseen kuluu vähintään saman verran aikaa.. Koko tuotteen valmistus valuvaiheesta valmiiksi esineeksi kestää noin kolme viikkoa.

Yhetystiedot
Kupintekijä Tiina Sundgren
Ruukintie 10 F
07970 Ruotsinpyhtää
P: 040 501 58 25
S-posti: tiina.sundgren [ät] sulo.fi

Oheisesta linkistä pääset kotisivuillemme

Kupintekijä


 

 
 
615243 | Copyright © 2018 Strömforsin Ruukki